Latterlig gode Dickens

At han har satt dype spor og har kastet skygger som vil strekke seg flere hundre år inn i fremtidens litterære landskap trenger ikke å diskuteres: Charles Dickens er en av gigantene i litteraturverden. Hans påvirkning er et faktum. Men hvordan? I anledning jubileet som ville ha vært Dickens’ 200 årsdag (dersom mennesker hadde hatt for vane å leve så lenge) ble det i går kveld arrangert ”Forfatternes Dickens” på Litteraturhuset. Og jeg tok meg turen.

Forfatterne Tove Nilsen, Ragnar Hovland og Ole Robert Sunde diskuterte i samtale med Tore Rem hva Dickens verker har betydd for deres egne forfatterskap. Panelet svingte innom mange aspekter av romanene som fortellerteknikk, historiens åpningslinjer, perspektiv, detaljer og speiling av samfunnet. I tillegg ble det trukket paralleller mellom jubilanten og andre historiske giganter som Leonardo da Vinci og Charlie Chaplin. Nilsen, Hovland og Sunde ble også spurt i hvilken form de for første gang fikk kjennskap til Charles Dickens, og dette fikk meg til å fundere over mitt eget forhold til Dickens.

Han er en forfatter jeg ”alltid” har visst om; jeg så blant annet Oliver Twist som musikal da jeg var liten. Men det var i studietiden at jeg for alvor ble kjent med hans historier og karakterer. Ikke all undervisning var like gripende, men i ”The Literature and Culture of the Victorian Period” fulgte jeg godt med. Det var i dette faget at jeg leste noe av ham for første gang, og det var Hard Times. Jeg husker at jeg ble grepet av de svært så levende personlighetene i romanen, og at vi likte å uffe oss over fæle Mr. Bounderby.

Nattlig lesing av Bleak House

Dickens’ skapninger lever fortsatt i beste velgående den dag i dag. Blant andre BBC skal ha en god del av æren for det. Jeg må ærlig innrømme at jeg har sett flere serier av bøkene hans enn jeg faktisk har lest. Sammen med to av mine venninner har det nå blitt tradisjon å treffes 1-2 ganger i måneden for å spise god mat og se Dickens. For tiden holder vi på med Bleak House. Jeg lurer på hva mesteren selv ville ha ment om filmatiseringene av historiene hans?

For mine venninner og meg er humoren det største, fordi den opererer på et plan som man dessverre ikke ser mye av i dag. Tørr, vittig og ”to the point”. For eksempel, dersom du synes at det har tørna for kompisen din, (og gitt at du skulle si det på engelsk) så sier du i dag: ”Are you crazy, man?”, men i viktoriatiden ville man ha ordlagt seg en smule mer elegant og sagt noe sånt som ”Have you taken leave of your senses?” Det er dette språket jeg synes er så herlig; jeg får rett og slett et kick av det (skulle tro hjernecellene mine hadde fest). Dette fabelaktige språket er i høyeste grad levende i Hard Times, Martin Chuzzlewit, Little Dorrit og alle de andre godbitene fra Dickens. Videre er de fantastiske navnene på skikkelsene i bøkene er ordspill i seg selv. I Bleak House møter vi for eksempel ekteparet Dedlock som slettes ikke har noe lykkelig ekteskap (spesielt ikke hun) og alkoholikeren Mr. Krook. Favoritten så langt på dette området må være Mr. Headstone i Our Mutual Friend som svært så uheldig ender et desperat frieri på en kirkegård ved siden av en – ja, gravstøtte. Tragisk, men gud så komisk.

Mr. Headstone – briljant framført av David Morissey i BBCs 1998 produksjon av Our Mutual Friend
 

Alle historier kan tolkes, og tolkes i hjel, men jeg ønsker ikke å lage vitenskap ut av Charles Dickens forfatterskap. Jeg ønsker bare å nyte den gaven han har gitt oss.

Nora

2 kommentarer om “Latterlig gode Dickens

  1. Flott skrevet! Hva med å bli litteraturkritiker eller anmelder ( bøker, film, konserter, kulturevenementer)? Du har et stort skrivetalent.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s