Selvfølelse er grunnmuren

Jeg ser at flere som har kommentert min kronikk, Det handler om egenverd, stiller seg kritiske til at dårlig styring av personlig økonomi skal kunne klassifiseres som en psykisk lidelse. Jeg vil poengtere at pengeproblemer kun er ett av mange mulige symptomer; det er manglende opplevelse av egenverd hos den enkelte som er et psykisk anliggende og må behandles.

Lav selvfølelse, selvforakt og selvskading er normale reaksjoner hos mennesker som har opplevd eller lever i unormale og uverdige forhold. Hvordan en person anser seg selv og forholder seg til egen person er helt elementært og avgjørende for hvordan vedkommende vil oppføre seg i alle sammenhenger, ikke bare når det gjelder økonomi. Selvfølelsen er hele grunnmuren i avgjørelsen om å ivareta eller ikke å ivareta seg selv, sine ressurser og muligheter.

Lever du med et grunnsyn hvor du ikke har noen egen verdi, vil du heller ikke finne deg selv verdt å ta vare på eller beskytte. Opplevelsen av skyld over egen eksistens kan faktisk bli så sterk og altoverskyggende at det føles som om man gjør noe forferdelig galt ved å handle til det beste for seg selv. Har du derimot en god selvfølelse og positive tanker om deg selv, vil også sunne og fornuftige valg komme som en selvfølge. Mitt inntrykk er at mennesker som alltid har hatt en grunnleggende respekt for seg selv har vanskelig for å forstå alvoret og omfanget av å leve med selvforakt. Hater du deg selv, så gjennomsyrer det hele livet ditt.

Krenkelser av ulik art og grovhet samt en lav respekt for liv generelt er det vi som samfunn må ta tak i. Spark ikke de som ligger nede. Vis mer omsorg for liv – både mennesker og dyr – enn for materielle goder. Sett pris på et menneske, og det mennesket vil sette mer pris på seg selv. Dersom vi klarer å fokusere på styrkene hos den enkelte, vil vi alle sammen bli sterkere. I et samfunn hvor enkeltmennesket devalueres er vi alle tapere.

 

Nora

3 kommentarer om “Selvfølelse er grunnmuren

 1. Jeg fikk et interessant spørsmål fra en leser på Facebook. Det synes jeg var veldig bra, for da fikk jeg en mulighet til å utdype ennå litt mer 🙂

  Leseren lurte på:
  «De fleste av oss kan vel trenge litt mer selvtillit. Bør de fleste av oss behandles?»

  Mitt svar til dette:
  «Jeg snakker om selvfølelse, ikke selvtillit; det er to forskjellige ting selv om de henger sammen. Selvtillit er troen på egne evner, troen på om man kan få til noe eller ikke. Man kan ha god selvtillit når det kommer til noen områder av livet og dårlig selvtillit når det kommer til andre. For eksempel kan en person ha god tro på at de kan lykkes som fotballspiller, men dårlig tro på sine evner som skuespiller. Eller god selvtillit når det kommer til matte, men dårlig selvtillit når det kommer til å holde en tale. Like fullt kan man ha god selvtillit (og da gjerne på enkeltområder), men dårlig selvfølelse. Hvis dette er tilfelle, så kan man få til store prestasjoner, men likevel føle at de ikke har noen verdi fordi prestasjonene kom fra en selv. Hvis man derimot har god selvfølelse men ikke klarer å prestere noe stort, så kan man likevel oppleve å føle seg bra med seg selv.

  Selvfølelse er en dypere og mer omfattende følelse som går på hvordan man opplever HELE seg. Er jeg, i meg selv, bra eller dårlig? Selvfølelsen går på om man har tro på at man selv som menneske, som person, som eksisterende vesen, er bra, altså noe verd, eller dårlig, altså lite eller ingenting verd. Har man god selvfølelse, så har man også en opplevelse av å ha egenverd, men er selvfølelsen dårlig så har man tilsvarende lav eller manglende opplevelse av egenverd. Jeg er ikke fagperson, men snakker av erfaring. Jeg har opplevd å ha både dårlig selvfølelse og god selvfølelse, og ser hvordan det påvirker livet mitt.

  Jeg mener at alle har godt av noen timer i terapi eller i det minste å jobbe med selvutvikling, uansett om man har et uttalt psykisk problem eller ikke. For ingen av oss går igjennom livet på jorda uten å møte personlige problemer og vonde situasjoner. Når jeg skriver om at manglende egenverd må behandles, så mener jeg også i utvidet betydning, i form av at vi alle, som samfunn, må sette større fokus på hvordan vi behandler hverandre og hva barna lærer fra en tidlig alder. Mindre fokus på prestasjon, vurdering, perfeksjonisme, utseende og materielle goder. Vi må leve etter en tankegang om at liv har større verdi enn ting.

  Det finnes mye informasjon om selvfølelse vs. selvtillit på nett, her er et innlegg som jeg synes får frem mange gode poeng: http://elinsynnove.blogg.no/1302471967_om_selvflelse.html«

  Liker

 2. Jeg tror det du skriver her er utrolig riktig og sant. Ikke for alle – men for mange som sliter med sin personlige økonomi. Det er viktig og riktig å møte disse menneskene med respekt og forståelse for at det kan være mer enn at de «roter med økonomien» som ligger bak problemene. Jeg ønsker å bidra for at disse skal få det bedre, og lære å ta vare på seg selv og økonomien sin. Jeg driver derfor med privatøkonomisk rådgivning. Glad for at flere tar opp problematikken. Takk skal du ha. http://www.dittmotto.no

  Liker

  1. Hei Margrethe, beklager at det har tatt så lang tid før jeg fikk svart deg! Takk for kommentaren din. Jeg er så enig i at mennesker med økonomiske problemer må bli møtt med forståelse. Det er jo så mye som kan ligge bak. Flott at du tilbyr hjelp. Keep up the good work 😉

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s